O carte
O Carte
Mireasa sufletului meu,
Deşi tăcută şi departe,
La sânul tău am scris o carte
Şi mi-a fost cald la sânul tău.
Azi, îngereşte îţi iubesc
Mireasma vechiului tabu...
Şi-am învăţat să te-ntâlnesc,
Acolo unde nu eşti tu…
Rezumat
Poezia "O carte" de Bogdan Curta este o meditație lirică asupra iubirii și dorului. Poetul își exprimă afecțiunea profundă pentru o persoană dragă, pe care o numește "mireasa sufletului meu". Deși această persoană este departe și tăcută, prezența ei spirituală este simțită intens de poet. El își găsește alinarea și inspirația în amintirea acestei persoane, chiar și în absența ei fizică.
Comentariu
Poezia este structurată în două strofe, fiecare exprimând o idee centrală. În prima strofă, poetul vorbește despre legătura sa profundă cu persoana iubită, descriind cum a scris o carte la sânul ei, metaforă pentru intimitatea și căldura pe care o simte în prezența ei. Această imagine sugerează că iubirea și inspirația sa provin din această legătură profundă.
În a doua strofă, poetul explorează ideea de iubire spirituală și dor. El își declară iubirea pentru "mireasma vechiului tabu", o expresie poetică ce poate sugera amintirile și sentimentele interzise. Poetul învață să o întâlnească pe persoana iubită în locuri în care ea nu este fizic prezentă, subliniind astfel puterea amintirilor și a legăturii spirituale.
Poezia "O carte" este o reflecție asupra iubirii care transcende prezența fizică, evidențiind importanța legăturilor emoționale și spirituale în viața poetului. Limbajul poetic și imaginile folosite de Bogdan Curta creează o atmosferă de melancolie și dor, dar și de profundă afecțiune și respect pentru persoana iubită.