Mulţumire

           Mulţumire

                                    Bogdan Curta

                                                   

Ce lumină mă-nconjoară !

Cântă îngeri în alai...

Vino iarăşi, Primăvară,

Să alergi cu mine-n rai .

 

Peste-o mare de înfrângeri,

Obosit şi muritor ,

Când îmi este dor de îngeri

Şi de tine mi-este dor .

 

Şi sub blânda-ţi mângâiere,

Aş cuprinde-ntr-un sărut

Tot noianul de durere

De la Nistru pân` la Prut .

 

Vino iarăşi, Primăvară,

Pentru două Idealuri

Să-mi scot sufletul afară

Şi s-alerg cu el pe dealuri …

 

Poezia "Mulțumire" de Bogdan Curta este o frumoasă expresie a dorinței de reînnoire și de regăsire a speranței. Iată câteva idei pentru un comentariu:

Tema și mesajul: Poezia explorează tema reînvierii și a speranței, simbolizată de venirea primăverii. Primăvara este văzută ca un moment de renaștere și de eliberare de durere și suferință.

Imagini poetice: Autorul folosește imagini puternice și sugestive, cum ar fi "Cântă îngeri în alai" și "Vino iarăşi, Primăvară, Să alergi cu mine-n rai", pentru a crea o atmosferă de lumină și speranță. Aceste imagini evocă un sentiment de pace și de eliberare spirituală.

Simboluri: Primăvara este un simbol central în poezie, reprezentând nu doar reînnoirea naturii, ci și reînnoirea sufletului. Îngerii și lumina sunt simboluri ale purității și ale divinului, sugerând o conexiune spirituală profundă.

Structura și ritmul: Poezia are o structură clară, cu strofe bine definite și un ritm melodios, care contribuie la fluiditatea și armonia versurilor. Repetiția invitației către primăvară accentuează dorința de reînnoire și de eliberare.

Sentimente și emoții: Sentimentele de dor și de oboseală sunt puternic exprimate, dar sunt contrabalansate de speranța și de bucuria aduse de primăvară. Această dualitate între suferință și speranță este centrală în poezie.